Het APV in jurisprudentie (WPNR 2025/7491)
21-02-2025 | Categorie: Literatuur
Prof. dr. A.E. de Leeuw
Het is inmiddels vijftien jaar geleden dat het regime voor zogenoemde afgezonderde particuliere vermogens (APV) is ingevoerd, op grond waarvan kort gezegd in een APV ingebracht vermogen voor toepassing van de inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting aan de inbrenger wordt toegerekend. Het tijdsverloop sinds de invoering betekent dat deze regeling inmiddels verder uitgekristalliseerd is in jurisprudentie, zij het dat er ook nog genoeg vragen onbeantwoord blijven. De APV-regeling is in de basisgedachte eenvoudig, maar in de uitwerking en de uitvoering (erg) complex. In dit artikel staat de auteur stil bij de ontwikkelingen in de jurisprudentie sinds de invoering van het APV-regime en bij wat dit betekent voor de interpretatie van de regeling. Eerst wordt als referentiekader de hoofdlijnen van de regeling geschetst. Vervolgens wordt ingegaan op jurisprudentie betreffende specifieke aspecten van deze regeling, zoals:
- beschikkingsmacht;
- discretionaire en non-discretionaire entiteiten;
- fiscale gevolgen van de toerekening van vermogen;
- de in gemeenschap van goederen gehuwde inbrenger;
- onterfde erfgenamen;
- de tegenbewijsregeling;
- strijd met Europees recht;
- de legitieme portie.
Met de behandelde jurisprudentie is een verdere interpretatie en op sommige punten een verduidelijking van deze regeling gegeven. Desalniettemin zijn er nog genoeg vragen om te beantwoorden. Zo zou het goed zijn indien de Hoge Raad zich nog expliciet uitspreekt over de verhouding tussen de beschikkingsmachtjurisprudentie en het APV-regime, maar ook over de positie van de in gemeenschap van goederen gehuwde inbrenger en de fiscale behandeling van een entiteit die slechts gedeeltelijk een discretionair karakter heeft. Ook roept de uitwerking van een APV waarvan het vermogen wordt toegerekend aan meerdere personen nog vragen op in de context van zowel inkomstenbelasting als schenkbelasting. Ten slotte zijn er in de context van grensoverschrijdende situaties, toepassing van belastingverdragen en voorkoming van dubbele belasting nog voldoende openstaande vragen.
Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2025/7491.
Naar literatuur overzicht