Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
16-10-2024 - Wijzigingen in erfbelastingaangifte
11-10-2024 - Hof Den Bosch 3 september 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:2802

Haken en ogen aan de erfovereenkomst naar Nederlands recht (FTV 2024/28)

LinkedIn
27-09-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. M.J.P. Schipper

De erfovereenkomst, haarlemmerolie voor de onderliggende erfrechtelijke problemen of niet? In dit artikel een kritische blik vanuit de rol van erfrechtadvocaat op de behoefte aan invoering van een erfovereenkomst in het algemeen en gelet op de reeds bestaande mogelijkheden alsmede de problemen bij en beperkingen die de verschillende mogelijke regelingen meebrengen.
Allereerst is bezien of wel behoefte bestaat aan een erfovereenkomst. Vervolgens is aangestipt dat bij het creëren van de mogelijkheid een erfovereenkomst te sluiten, niet uit het oog moet worden verloren wat reeds nu mogelijk is. Met het oog op de inhoud van de te creëren mogelijkheid is daarna bezien wat de behoeften uit het werkveld zijn en die blijken vooral samen te hangen met de wens om problemen te voorkomen bij de overdracht van grote familievermogens en te verwachten problemen met nalatenschappen in samengestelde gezinnen en is gesteld dat een ‘one size fits all’ oplossing waarschijnlijk niet mogelijk is om in beide behoeften te kunnen voorzien. Aansluitend is de bezien of sec naar de mogelijkheid voor een erfovereenkomst moet worden gekeken of dat een meer grondige herziening van het erfrecht in de rede ligt.
De inhoudelijke haken en ogen aan (elementen) van een erfovereenkomst zien op de geopperde plannen als schrapping of beperking van de werking van het verbod overeenkomsten te maken ten aanzien van nog niet opengevallennalatenschappen, een eventueel (notarieel of ander) vormvereiste voor een erfovereenkomst, totstandkoming via mediation of verplichte inschakeling van andere deskundigen, de eventuele mogelijkheid tot aanpassing van een erfovereenkomst door de rechter en het (nog) niet volledig benutten van de huidige mogelijkheden. Het Duitse en Belgische stelsel kunnen inspiratie bieden voor de invulling van plannen om een erfovereenkomst in Nederland mogelijk te maken.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FTV 2024/28.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin