Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
16-10-2024 - Wijzigingen in erfbelastingaangifte
11-10-2024 - Hof Den Bosch 3 september 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:2802

Grensoverschrijdende erkenning in Nederland en België van geregistreerd partnerschap en wettelijke samenwoning (WPNR 2024/7470)

LinkedIn
27-09-2024 | Categorie: Literatuur

Dr. L. de Schrijver, mr. N. van den Berg en prof. dr. C. Vanleenhove

Zowel in België als in Nederland hebben burgers in een tweerelatie de keuze tussen drie soorten partnerschappen om hun samenleving te organiseren. Naast het huwelijk en de – niet institutioneel geregelde – feitelijke samenwoning, kunnen zij ook opteren voor een vorm van geregistreerd partnerschap. In Nederland gaat het om het gelijknamige ‘geregistreerd partnerschap’, in België om de ‘wettelijke samenwoning’. Dit artikel gaat in op de erkenning van deze geregistreerde partnerschappen in België of Nederland en de erfrechtelijke gevolgen daarvan ingeval zij een grensoverschrijdend karakter krijgen.
Hoewel zowel het Nederlandse geregistreerd partnerschap als de Belgische wettelijke samenwoning een alternatief willen bieden voor het huwelijk, is het contrast tussen beide samenlevingsvormen zeer groot. Waar de rechtsgevolgen van het geregistreerd partnerschap in Nederland gelijk zijn aan deze van het huwelijk, bestaan er in België belangrijke verschillen. Nederlandse geregistreerde partners genieten dan ook een veel ruimere rechtsbescherming dan Belgische wettelijk samenwonenden. In grensoverschrijdende situaties speelt dan ook de vraag hoe ver de rechtsbescherming van enerzijds Nederlandse geregistreerde partners in België en anderzijds Belgische wettelijke samenwoners in Nederland reikt.
De partners moeten zich dus bewust zijn van het feit dat een grensoverschrijdende verhuizing tot een andere rechtsbescherming leidt dan in het land van oorsprong, temeer nu voor wat betreft het toepasselijke erfrecht op een nalatenschap als hoofdregel het recht van de gewone verblijfplaats van de erflater ten tijde van diens overlijden geldt. Het is aan het notariaat en aan andere juridische adviseurs om de partners voorafgaand aan of tijdens het geregistreerd partnerschap respectievelijk de wettelijke samenwoning te wijzen op deze complicaties en de mogelijkheden om deze zoveel als mogelijk te voorkomen.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2024/7470.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin