Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
19-11-2024 - Verrekening van eerder geheven erfbelasting bij tweede verkrijging uit dezelfde nalatenschap (WPNR 2024/7479)
13-11-2024 - Hof Amsterdam 29 oktober 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2990

‘Jij een beetje meer dan ik!’ Het Breukdelengemeenschap-arrest van 16 februari 2024 vanuit civiel en fiscaal perspectief bezien (KWEP 2024/9)

LinkedIn
02-09-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. D.J. Saija en mr. H.J. Weijers

Zolang de huwelijksgemeenschap niet wordt ontbonden, heeft de huwelijksgemeenschap een zogenaamde magnetische of absorberende werking: in beginsel vallen alle goederen en schulden die ‘gedurende de rit’ door (een van) de echtgenoten worden verkregen dan wel aangegaan in de huwelijksgemeenschap. Tijdens het bestaan van de actieve, niet-ontbonden huwelijksgemeenschap geldt naar het idee van de auteurs dat iedere echtgenoot is gerechtigd tot het geheel van de goederen die tot de huwelijksgemeenschap behoren onder respectering van het gelijke recht van de ander. In deze visie worden dan ook tijdens het bestaan van de huwelijksgemeenschap geen aandelen van de echtgenoten voor wat betreft hun gerechtigdheid onderscheiden. Dat is anders na de ontbinding van de huwelijksgemeenschap. De echtgenoten hebben ieder een in beginsel gelijk aandeel in de ontbonden gemeenschap (ieder 50%). Het is mogelijk om bij huwelijkse voorwaarden of in een echtscheidingsconvenant af te wijken van dit uitgangspunt. Daarbij rijzen dan wel diverse vragen. Is er bijvoorbeeld sprake van een schenking van de ene echtgenoot van een deel van de waarde van (het saldo van) de huwelijksgemeenschap aan de andere echtgenoot en zo ja, moet die laatste echtgenoot daarover schenkbelasting betalen? Indien het antwoord ontkennend zou luiden, komt bijvoorbeeld de vervolgvraag op of er sprake is van een constructie die als enige doel heeft het ontgaan of verminderen van belastingheffing. De beantwoording van onder meer deze vragen komt in dit artikel aan bod.
Na een schets van het feitencomplex en de procesgang in de verschillende rechterlijke instanties, behandelen de auteurs de belangrijkste civiel- en fiscaalrechtelijke aspecten van de uitspraak. Hoewel de Hoge Raad in zijn uitspraak op een aantal onderdelen duidelijkheid biedt, blijven er ook nog vragen onbeantwoord. De estate planner dient op dit moment in ieder geval zowel goed op de hoogte te zijn van de kansen die de uitspraak biedt als ook van de risico’s en onduidelijkheden die er met betrekking tot de advisering op dit gebied zijn en blijven. De verwachting is dat de fiscale wetgever op een gegeven moment door middel van wetgeving zal ingrijpen. Daarbij geldt wel dat het uithollingsgevaar ten aanzien van de legitieme portie hierdoor niet wordt verholpen; daarvoor is nadere civiele wetgeving nodig.

Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Inview, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2024/9.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin