Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
16-10-2024 - Wijzigingen in erfbelastingaangifte
11-10-2024 - Hof Den Bosch 3 september 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:2802

De wijziging van het aanmerkelijkbelangbesluit door het besluit van 14 maart 2024 (FTV 2024/21)

LinkedIn
26-08-2024 | Categorie: Literatuur

Dr. J.W.J. de Kort

Om de zoveel jaar verschijnt een nieuw aanmerkelijk-belangbesluit waarin de staatssecretaris zijn visie geeft met betrekking tot vragen die op dat moment leven over het aanmerkelijkbelangregime en waarin voor bepaalde situaties goedkeuringen zijn opgenomen. Voor het laatst gebeurde dat met het besluit van 9 maart 2018, dat door het in dit artikel te bespreken besluit van 14 maart 2024, nr. 2023-16550 wordt aangevuld – het besluit uit 2018 blijft daarmee integraal van kracht – met een verruimende goedkeuring voor de dienstbetrekkingseis (onderdeel 5.4), een goedkeuring vooruitlopend op wetgeving in verband met de zusterfusie (onderdeel 5.8) en een actualisering van een verwijzing (onderdeel 5.5.2) en van de adressering van verzoeken (onderdelen 7.2 en 8.1). De aanvullingen treden in werking met ingang van 19 maart 2024. In dit artikel worden de aanvullingen besproken die met dit nieuwe besluit worden toegevoegd aan het besluit uit 2018.
Het is een goede zaak dat de Staatssecretaris op deze manier een aantal scherpe kanten afvijlt van de aan de orde gestelde faciliteiten. Wel kan de vraag worden gesteld of de verruimingen van de dienstbetrekkingseis zich ook niet hadden geleend voor wetswijziging want wat deze goedkeuringen vooral laten zien, is dat de formele benadering in de wet niet goed aansluit bij de bedoeling van de betreffende faciliteit. In het licht van de aanstaande wetsaanpassing hoeft overigens niet al te veel tijd te worden besteed aan het beantwoorden hiervan. De aanvullende goedkeuring betreffende de vereenvoudigde zusterfusie heeft evenzeer een tijdelijk karakter. Deze geldt tot duidelijkheid is ontstaan over de afloop van het wetgevingsproces betreffende dat onderwerp.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FTV 2024/21.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin