Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
16-10-2024 - Wijzigingen in erfbelastingaangifte
11-10-2024 - Hof Den Bosch 3 september 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:2802

Vermogens- en beslagrechtelijke kanttekeningen bij de legitieme portie als wilsrecht (Tijdschrift Erfrecht 2024/4)

LinkedIn
20-08-2024 | Categorie: Literatuur

Prof. mr. J.W.A. Biemans

In dit artikel wordt ingegaan op het rechtskarakter van de legitimaire aanspraak als wilsrecht en vermogensrecht, en in het vervolg daarvan op de daarmee samenhangende vermogensrechtelijke en beslagrechtelijke vragen in het kader van onder meer overgang onder algemene titel, faillissement, testamentair bewind, executele, vereffening, overdraagbaarheid, overdracht, levering, bezwaring en beslag.
De nog niet uitgeoefende legitimaire aanspraak bestaat uit twee bevoegdheden waarvan de uitoefening leidt tot het ontstaan van een geldvordering jegens de gezamenlijke erfgenamen of de langstlevende respectievelijk een of meer begiftigden. Deze bevoegdheden zijn wilsrechten en vermogensrechten, en zijn overdraagbaar (al dan niet tezamen met het erfdeel van de legitimaris). Deze bevoegdheden kunnen, met enig voorbehouden, worden uitgeoefend door een curator of schuldsaneringsbewindvoerder van de legitimaris of door de vereffenaar, executeur en/of testamentair bewindvoerder van de legitimaris. De bevoegdheden zijn voor overgang vatbaar, en kunnen daarvan overgaan op erfgenamen of in de huwelijksgemeenschap vallen. Zij zijn tezamen met het eventuele erfdeel van de legitimaris voor overdracht vatbaar. In de praktijk zal het bij levering en bezwaring het eenvoudigst zijn om een beroep te doen op de legitieme portie en vervolgens de afzonderlijk voor overdracht vatbare vordering(en) te leveren of daarop pandrecht of recht van vruchtgebruik te vestigen.

Op de website van Boom juridische tijdschriften kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Tijdschrift Erfrecht 2024/3.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin