De afwikkeling van een nalatenschap of ontbonden huwelijksgemeenschap door middel van een vaststellingsovereenkomst (WPNR 2023/7438)
08-02-2024 | Categorie: Literatuur
Mr. dr. T.F.H. Reijnen
Regelmatig wordt gestreden over de vraag wie erfgenaam is of over de vraag of een bepaald goed tot de ontbonden huwelijksgoederengemeenschap behoort. De auteur gaat het om de vraag wat de implicaties zijn als betrokkenen door middel van een vaststellingsovereenkomst tot overeenstemming zouden zijn gekomen over de vraag wie erfgenaam is of dat het goed wel of niet tot de ontbonden huwelijksgemeenschap behoort. Als niet vaststaat wie erfgenaam is, kan de nalatenschap niet worden afgewikkeld. Als partijen door middel van een vaststellingsovereenkomst tot overeenstemming kunnen komen wie erfgenaam is, is daarmee een gang naar de rechter niet nodig. Een vergelijkbare problematiek doet zich in de praktijk voor bij de verdeling van de huwelijksgemeenschap na echtscheiding als dan niet duidelijk is of beide echtgenoten tot een bepaald goed zijn gerechtigd, of slechts een van hen. De afwikkeling van de ontbonden huwelijksgemeenschap kan daardoor zeer gecompliceerd zijn en veel tijd vergen. Een oplossing via een vaststellingsovereenkomst zou daarmee in het belang van alle betrokkenen kunnen zijn. De vragen die zich voordoen zijn echter: wat zijn de goederenrechtelijke gevolgen van de afwikkeling van een nalatenschap of ontbonden huwelijksgemeenschap door middel van een vaststellingsovereenkomst en zijn derden aan een dergelijke overeenkomst gebonden.
Het antwoord op beide vragen is: ja, dat kan. Gebleken is dat dit kan als partijen willen meewerken aan een vaststellingovereenkomst en vervolgens die vaststellingsovereenkomst en alles wat daarbij hoort volgens de regels van de kunst uitvoeren. Dat laatste is nog niet zo eenvoudig. Het begint met een goede vaststellingsovereenkomst. In het vorenstaande is wel enige aandacht besteed aan de vaststellingsovereenkomst, maar daar valt nog veel meer over te zeggen. Het vorenstaande moet daarom worden gezien als een eerste verkenning. Meer onderzoek naar de mogelijkheden van de vaststellingsovereenkomst is nodig.
Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2023/7438.
Naar literatuur overzicht