20 jaar Boek 4 BW, 20 jaar bewind nieuwe stijl: hoe houdbaar is het? (WPNR 2023/7435)
01-12-2023 | Categorie: Literatuur
Prof. mr. dr. A.E. de Leeuw
Met de invoering van het nieuwe erfrecht per 1 januari 2003 is ook de regeling voor (testamentair) bewind gewijzigd. In deze beschouwing wil de auteur stilstaan bij de wijzigingen die dit met zich heeft gebracht voor de persoon wiens goederen onder bewind zijn gesteld – de rechthebbende – vanuit het perspectief van de houdbaarheid van het bewind. Voorts beperkt zij zich tot een bewind dat (uitsluitend) is ingesteld in het belang van de rechthebbende (beschermingsbewind). Met houdbaarheid doelt de auteur op de vraag hoe lang de testateur (of in voorkomend geval schenker) het verkregen vermogen onder beheer van een ander dan de rechthebbende kan houden. De aanwezigheid van de mogelijkheid zegt daarbij uiteraard niet per se iets over de wenselijkheid, maar de praktijk leert wel dat bij de testateur/insteller van het bewind vaak de behoefte bestaat om, ten minste gedurende een bepaalde tijd, in ‘extern’ beheer te voorzien.
De gedachte achter de inkorting van de maximale duur, althans in het geval de rechthebbende verondersteld kan worden zelf de capaciteiten voor beheer te hebben lijkt de auteur terecht. Met de keuze voor een termijn van vijf jaar heeft de wetgever de rechthebbende evenwel uiteindelijk wellicht geen plezier gedaan. Hoewel er goede redenen zijn voor om een bewind niet oneindig te laten duren, is het ook voorstelbaar dat vijf jaar als relatief kort ervaren wordt, zeker bij potentiële verkrijgers die jong zijn op het moment van testeren. Een iets langere termijn, in elk geval voor die situatie, zou het wellicht minder aantrekkelijk maken om te kiezen voor een ‘steviger’ structuur als certificering, waarbij bovendien een wettelijke regeling voor het evenwicht tussen rechthebbende en beheerder ontbreekt en de rechthebbende derhalve afhankelijke wordt van hetgeen de insteller – en de notaris – daarvoor regelen.
Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2023/7435.
Naar literatuur overzicht