Social media posts en de saisineregel (WPNR 2023/7431)
01-11-2023 | Categorie: Literatuur
Mr. H.A. Paul
In december 2021 zijn twee uitspraken gewezen over de vraag of Microsoft erfgenamen op grond van een overeenkomst tussen Microsoft en de erflater toegang moest verlenen tot e-mailaccounts. De rechters oordeelden dat een overeenkomst een voor overgang vatbaar recht is, tenzij de wet anders bepaalt of uit de overeenkomst anders voortvloeit. In beide zaken was dit niet aan de orde, waardoor de erfgenamen de overeenkomst voortzetten en toegang dienden te krijgen tot het account. Deze uitspraken doen de vraag rijzen wat de positie van de erfgenamen is als in een overeenkomst tussen een social media provider en de erflater is bepaald dat de overeenkomst eindigt bij overlijden. Hebben de erfgenamen dan recht op (inzage in) de social media posts? In dit artikel onderzoekt de auteur of social media posts kunnen worden gekwalificeerd als (rechtsobjecten van) vermogensrechten. Indien dit het geval is, erven de erfgenamen de social media posts, want vermogensrechten zijn voor overgang vatbare rechten.
Voor een goed begrip bespreekt de auteur eerst wat social media posts zijn. Daarna onderzoekt zij of social media posts vermogensrechten respectievelijk rechtsobjecten van vermogensrechten zijn en, onder andere door uitvoering van een inhoudsanalyse van jurisprudentie, of de rechtsverhoudingen van de erflater tot zijn social media posts wellicht zo hoogstpersoonlijk zijn dat zij niet voor overgang vatbaar zijn. Het is verdedigbaar dat een erflater een vorderingsrecht of een eigendomsrecht op de syntactische informatie heeft en een auteursrecht op de semantische informatie. Is de erflater ondernemer, dan heeft hij tevens een recht dat er toe strekt stoffelijk voordeel te verschaffen op de syntactische informatie. Voor deze rechten geldt dat zij voor overgang vatbaar zijn, tenzij de rechten aan te merken zijn als hoogstpersoonlijke rechten. Aangenomen wordt dat de rechten niet aan te merken zijn als hoogstpersoonlijke rechten, omdat zowel uit de juridisch-dogmatische methode als de inhoudsanalyse van jurisprudentie geen algemene kenmerken van hoogstpersoonlijke rechten kunnen worden afgeleid en brieven en gedichten ook vererven. Aldus is het mogelijk social media posts te erven.
Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2023/7431.
Naar literatuur overzicht