Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
17-12-2024 - Tarieven en vrijstellingen voor de schenk- en erfbelasting met ingang van 1 januari 2025
16-12-2024 - Besluit van 10 december 2024, Stb. 2024/395

Inbreng van giften in de nalatenschap, hoe gaan we hier in de praktijk mee om? (Vp-Bulletin 2023/45)

LinkedIn
22-01-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. E.C. Flanderhijn

Het komt regelmatig voor dat een erfgenaam onaangenaam is verrast doordat de omvang van zijn of haar erfrechtelijke verkrijging niet uitpakt zoals verwacht. Bekende voorbeelden hiervan zijn dat de erflater schulden blijkt te hebben of dat de wettelijk erfgenaam op grond van het testament niet kwalificeert als erfgenaam. Minder bekend lijkt de invloed van de inbrengregeling. Wanneer de inbrengregeling van toepassing is, dient een eerder ontvangen gift door een erfgenaam te worden ingebracht bij het berekenen van de omvang van de nalatenschap. Dit heeft gevolgen voor de omvang van het erfdeel van de betreffende begiftigde bij de verdeling van de nalatenschap.
In een ideale situatie heeft de toekomstige erflater vooraf bij het verstrekken van de gift, al dan niet met zijn adviseur, nagedacht over de (fiscale) gevolgen van het wel of niet toepassen van de inbrengregeling en de wijze waarop de inbreng uitwerkt. Is de erflater wel voldoende bedacht op de mogelijke impact van de inbrengregeling op de latere verdeling van de nalatenschap? Dit artikel heeft het doel om de inbrengregeling onder de aandacht te brengen. In het artikel wordt ingegaan op het wettelijk kader van de inbrengregeling en op het overgangsrecht uit 2003 dat mogelijk nog van toepassing kan zijn. Daarnaast worden enkele aandachtspunten voor de adviespraktijk besproken en wordt aandacht besteed aan de fiscale doorwerking van de inbrengregeling.
De conclusie is dat de mate waarin een schenking moet worden ingebracht over twee overlijdens bezien, een grote economische impact kan hebben. Zo kan het zijn dat de begiftigde mogelijk een relatief groot rendement door de oprenting misloopt, terwijl in een ander scenario inbreng effectief wellicht niet eens mogelijk is. Bij wijze van compromis kan de inbreng worden gespreid over twee overlijdens, maar ook dat hoeft niet het beoogde effect te hebben.
Adviseurs doen er naar de mening van dee auteur dan ook goed aan om in geval van een schenking waaraan een inbrengverplichting wordt verbonden, de mogelijke uitwerking van deze inbrengverplichting in beeld te brengen en deze gevolgen te bespreken met zijn of haar cliënt. Dit om zoveel mogelijk de wensen van de schenker en toekomstig erflater te realiseren. Advisering over de inrichting van een inbrengverplichting is altijd maatwerk. Het zou mooi zijn als meer adviseurs met die wetenschap handelen.

Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2023/45.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin