Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
19-11-2024 - Verrekening van eerder geheven erfbelasting bij tweede verkrijging uit dezelfde nalatenschap (WPNR 2024/7479)
13-11-2024 - Hof Amsterdam 29 oktober 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2990

Leven(stestament) na de dood? (JBN 2023/49)

LinkedIn
16-01-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. N. van den Berg

In de in dit artikel te bespreken procedure kwam de vraag aan de orde in hoeverre na het overlijden van de volmachtgever nog gebruik kon worden gemaakt van een algemene volmacht. Werkt een levenstestament door na overlijden.
Veelal staat nu nog in levenstestamenten opgenomen dat de volmacht eindigt bij het overlijden van de volmachtgever, terwijl het óók voor algemene volmachten mogelijk is om te bepalen dat deze doorwerken na overlijden. In een levenstestament zou bijvoorbeeld kunnen worden opgenomen dat de gevolmachtigde ook ná het overlijden van de volmachtgever bevoegd blijft om te beschikken over de bankrekeningen van de volmachtgever. De vraag of deze volmacht strekt in het belang van anderen dan de gevolmachtigde kan enigszins in het midden worden gelaten, aangezien de bank er immers vanuit mag gaan dat dit zo is. Met de voortlevende volmacht zou dus kunnen worden voorzien in een oplossing voor het vacuüm dat momenteel kan ontstaan tussen het overlijden van de volmachtgever en het moment dat een verklaring van erfrecht/executele wordt afgegeven, zonder uit te moeten wijken naar een gemeenschappelijke bankrekening met de hiervoor genoemde bezwaren die daaraan kleven.
Als krachtens de voortlevende volmacht rechtshandelingen worden verricht, dan bindt dat de erfgenamen van de volmachtgever. Het betrachten van enige terughoudendheid met de voortlevende volmacht is dan ook wel op zijn plaats. Daarnaast is het van belang om steeds rekening te houden met het feit dat het ook aan de (eventuele) executeur is om de goederen van de nalatenschap van de overledene te beheren en de schulden van de nalatenschap te voldoen. Deze twee regelingen dienen derhalve op elkaar afgestemd te zijn. Te denken valt aan het laten eindigen van de volmacht op het moment dat de executeur aantreedt. De gevolmachtigde zal immers veelal ook executeur zijn en een gemiddeld levenstestament biedt ruimere (beschikkings)bevoegdheden dan de (beheers)bevoegdheden die een executeur heeft. Door de volmacht na het verstrijken van een bepaalde termijn te laten eindigen wordt voorkomen dat een executeur-tevens-gevolmachtigde opzettelijk de executeurbenoeming niet zou aanvaarden om zo gebruik te kunnen blijven maken van de ruimere bevoegdheden die het levenstestament biedt. Mocht een dergelijke situatie zich voordoen, dan kunnen de erfgenamen de voortlevende volmacht uiteraard ook herroepen of buiten werking laten stellen.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel JBN 2023/49.
In onze toepassing Modellen Levenstestamenten is een keuzemogelijkheid opgenomen om de volmacht na overlijden te laten doorlopen totdat een executeur of vereffenaar in functie treedt.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin