Uw testament: een spoorboekje naar een fiscaal optimaal overlijden? (Vp-Bulletin 2022/55)
01-03-2023 | Categorie: Literatuur
Mr. I.H. van Doormalen en mr. B.T.E. Herberighs
Door het opstellen van een testament heeft de erflater zelf in de hand hoe zijn nalatenschap wordt verdeeld en welke bevoegdheden de erfgenamen over het geërfde vermogen krijgen. Ook vanuit fiscaal perspectief kan dit wenselijk zijn, bijvoorbeeld om de erfbelastingdruk bij het eerste overlijden te matigen of juist over twee overlijdens bezien, zo min mogelijk erfbelasting verschuldigd te zijn. Er zijn verschillende technieken om een testament fiscaal optimaal in te richten.
De verzorgingsgedachte van de langstlevende partner voert in vele testamenten de boventoon. Erfbelasting die verschuldigd is bij een eerste overlijden, wordt in dat kader ervaren als een last die het verzorgd achterlaten van de partner in de weg kan staan, zeker als er sprake is van niet-liquide vermogen (bijvoorbeeld in de vorm van een woning). Vaak wenst men om die reden de verschuldigde erfbelasting bij een eerste overlijden zo laag mogelijk te houden. Een fiscaal gunstig eerste overlijden van bijvoorbeeld twee partners met twee kinderen kan bewerkstelligd worden door, onder andere, het opnemen van afwijkende erfdelen, het spelen met verschuldigde rente en het opnemen van een opvul- of afvullegaat.
Het kan gunstig zijn om niet alleen naar het eerste overlijden te kijken, maar de verschuldigde erfbelasting over het overlijden van beide partners te bezien. Een voorbeeld illustreert dat het op-/afvullegaat de verschuldigde erfbelasting bij een eerste overlijden optimaliseert, maar nadelig kan uitwerken over twee overlijdens bezien. Daarbij verdient de kanttekening dat een optimaal fiscaal testament mogelijk niet altijd resulteert in de gewenste verdeling. Het is derhalve belangrijk om eerst goed te bedenken wat de wensen van de testateur zijn alvorens er gestreefd kan worden naar fiscale optimalisatie.
Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2022/55.
Naar literatuur overzicht