EVIVA ESPANA de fiscale gevolgen van een vakantiewoning in Spanje (Vp-Bulletin 2022/50)
27-02-2023 | Categorie: Literatuur
Mr. T.N. Peters van Neijenhof en E.M. Klein Rot
In dit artikel gaan de auteurs in op de fiscale gevolgen van het aankopen en houden van een woning in Spanje door een fiscaal inwoner van Nederland zonder dat de desbetreffende particulier ook daadwerkelijk zijn fiscale woonplaats naar Spanje verplaatst. Tevens gaan zij in op de gevolgen indien de aankoop wordt gefinancierd met extern vermogen. De problematiek die speelt in het geval van een emigratie is van een andere orde en valt buiten het bereik van dit artikel.
Het is goed om te weten dat Spanje uit 17 autonome regio’s bestaat. Het Spaanse belastingstelsel is zo ingericht dat deze bevoegd zijn voor bepaalde belastingen (zoals de vermogensbelasting en schenk- en erfbelasting) af te wijken van de nationale fiscale wetgeving voor wat betreft tarieven en vrijstellingen. Indien een nationale regeling ongunstiger is dan de regeling van de regio waarin de vakantiewoning is gelegen, mag de niet-Spaans-ingezetene een beroep doen op deze regionale regeling. Hierdoor kunnen tussen de verschillende regionen aanzienlijke verschillen in belastingheffing optreden. In dit artikel gaan de auteurs echter voornamelijk in op de nationale wetgeving.
Om de concrete fiscale gevolgen van een (voorgenomen) aankoop van een woning in Spanje in kaart te brengen is het daarom altijd raadzaam een (fiscaal) deskundige in de arm te nemen om onverwachte fiscale “kosten” te voorkomen.
Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2022/50.
Naar literatuur overzicht