Invoering Wet Excessief Lenen bij de eigen vennootschap per 2023 (FBN 2022/54)
28-12-2022 | Categorie: Literatuur
V.C.C. Oort
Op 1 januari 2023 treedt naar alle verwachting de ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ in werking. Deze wet is bedoeld om aanmerkelijkbelanghouders naar de toekomst te ontmoedigen grote leningen aan te gaan bij hun eigen vennootschap. Ook voor bestaande leningen tussen de aandeelhouder en zijn vennootschap wordt deze wet echter relevant. In dit artikel staat de auteur stil bij de werking van het wetsvoorstel. Ter afsluiting geeft hij nog enkele aandachts- en actiepunten voor de praktijk:
- De Wet Excessief Lenen is bovenal een wet die invloed heeft op wanneer er box 2-belasting verschuldigd is. Belastingplichtigen mogen zowel civielrechtelijk als fiscaal nog steeds meer dan € 700.000 lenen van de eigen vennootschap.
- Het eerste peilmoment voor excessieve leningen is 31 december 2023. Het is echter te kort door de bocht om te stellen dat belastingplichtigen nog een jaar hebben om aan te kijken hoe hun schuldposities zich ontwikkelen. Mocht de conclusie namelijk zijn dat een schuldpositie moet worden afgelost, kan dat – om onnodige belasting over de rente te voorkomen – als de liquiditeit dat toelaat beter vroeg in 2023 plaatsvinden.
- Het fictieve reguliere voordeel wordt berekend over de som van de schulden per 31 december. Veel belastingplichtigen zullen echter geen ‘realtime’ inzicht hebben in hun schuldpositie. Met name rekening-courantposities worden vaak pas duidelijk als de jaarrekening over het betreffende jaar wordt opgesteld. Als een belastingplichtige er dan achter komt dat zijn schuldpositie excessief is, is het al te laat om het belastbaar feit nog te voorkomen. Het wetsvoorstel zal dus meer controle over de eigen financiën gaan vragen dan voorheen nodig was.
- Op het fictieve reguliere voordeel wordt geen dividendbelasting ingehouden. Hier zal in de liquiditeitsplanning rekening mee gehouden moeten worden.
- Op papier kan een positief fictief regulier voordeel dat door een excessieve lening in de belastingheffing wordt betrokken later worden weggestreept tegen een negatief regulier voordeel als de schuld later (deels) wordt afgelost. De verliesverrekeningsregels in box 2 zijn echter beperkt in tijd. Een negatief reguliere voordeel kan alleen worden verrekend met een positief voordeel uit aanmerkelijk belang in het jaar zelf (bijvoorbeeld een ‘echte’ dividenduitkering), het jaar ervoor of de zes jaar erna. Op het moment dat een belastingplichtige een schuld wil aflossen, zal in de overwegingen moeten worden meegenomen in hoeverre daadwerkelijk verrekening plaats kan vinden.
- Schulden aangegaan ter financiering van de eigen woning zijn uitgezonderd voor zover deze kwalificeren als ‘eigenwoningschuld’ voor box 1. Deze wetgeving is notoir complex en het is zeer goed mogelijk dat bestaande schulden voor de eigen woning die niet kwalificeren als eigenwoningschuld die kwalificatie ook nooit meer kunnen krijgen. Het oversluiten van de lening naar een bank kan dan nog wel een oplossing zijn om niet tegen het fictieve reguliere voordeel aan te lopen. Schulden bij een bank tellen immers niet mee voor de Wet Excessief Lenen.
- Excessief lenen in buitenlandsituaties is maatwerk.
Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FBN 2022/54.
Naar literatuur overzicht