De opmars van cryptokunst: passen NFT-kunstwerken binnen de fiscale kunstregelingen? (Vp-Bulletin 2022/9)
01-09-2022 | Categorie: Literatuur
Mr. J.W.D.B. Volkers en mr. drs. C.J.M. van de Luijtgaarden-Braat
Non-fungible tokens (NFTs) zijn unieke tokens die linken aan een onderliggend (in de meeste gevallen) digitaal object. Het is ook mogelijk dat een NFT recht geeft op een fysiek object. De NFT vormt het digitale certificaat in de vorm van een uniek nummer dat is vastgelegd op de blockchain. Dit geeft overigens geen exclusiviteit: het betekent niet dat het onderliggende object eigendom wordt van diegene die de NFT bezit en ook niet dat de NFT of het onderliggende object niet meer voor anderen zichtbaar is. In dit artikel gaan wij in op NFTs die linken aan een onderliggend digitaal kunstwerk. Hoe worden deze NFT-kunstwerken behandeld in box 3 en wat zijn de gevolgen bij vererving? Zijn de huidige fiscale kunstregelingen voldoende ingericht op deze nieuwe, snelgroeiende technologische ontwikkeling of vallen NFTs alleen met kunst- en vliegwerk in ons huidige fiscale systeem in te passen?
Wetgeving dient duidelijk en bij de tijd te zijn. Nieuwe ontwikkelingen kunnen leiden tot nieuwe inzichten, maar ook tot niet-beoogde neveneffecten. De opmars van NFTs illustreert dat de (fiscale) kunstregelingen niet tijdloos zijn. Wat men ook van de nieuwe digitale kunstontwikkelingen zoals NFTs vindt, het dient helder te zijn in hoeverre een NFT fiscaal als kunst te kaderen is en wat de gevolgen zijn voor belastingplichtigen.
Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2022/9.
Naar literatuur overzicht