Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
05-07-2024 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden
02-07-2024 - Bijeenkomst EPX-Circle: maandag 30 september 2024 vanaf 1430u

Oudedagsvoorzieningen in de BV en overlijden van de DGA (Vp-Bulletin 2022/38)

LinkedIn
01-10-2022 | Categorie: Literatuur

M.J.G. Elling

Bij het overlijden van een DGA komt altijd veel kijken. Heeft de DGA een pensioen, ODV (oudedagsverplichting), lijfrente of stamrecht in de BV, dan zijn er extra aandachtspunten. Zo krijgen nabestaanden misschien recht op uitkeringen en moeten daarvoor in de BV liquiditeiten worden vrijgemaakt. Soms is de hoogte van die uitkeringen afhankelijk van keuzes die de begunstigde maakt. En als een (deel van de) verplichting van de BV vervalt, heeft dat tot gevolg dat de waarde van de BV stijgt. Door het overlijden kan zowel vennootschapsbelasting, erfbelasting als aanmerkelijkbelangheffing verschuldigd worden. Dit artikel behandelt de gevolgen van het overlijden van een DGA met een oudedagsvoorziening in de BV.
Bij het overlijden van de DGA met een oudedagsvoorziening in de BV is van belang dat de rol van de BV als uitvoerder apart wordt bezien van de aandelen als onderdeel van de nalatenschap en de vervreemding daarvan door het overlijden. Iedere oudedagsvoorziening heeft een eigen fiscaal kader waarbinnen eventuele keuzes moeten worden gemaakt om fiscale sancties te voorkomen. Zo kan het uitkeren aan de verkeerde begunstigde of het overeenkomen van een niet toegestane looptijd leiden tot een belastingheffing die oploopt tot maximaal bijna 70% over de commerciële waarde. Verder is van belang dat voor vererving van aandelen van een BV waarin uitsluitend een oudedagsvoorziening wordt uitgevoerd en niet (indirect) een materiële onderneming wordt gedreven, geen gebruik kan worden gemaakt van de BOR (erfbelasting) en de doorschuifregeling (aanmerkelijkbelangheffing).
Voor belastingbetalingen na het overlijden is liquiditeit nodig. Dat bij de vererving van de aandelen erfbelasting verschuldigd wordt, is meestal wel te voorzien. In de praktijk wordt minder vaak stilgestaan bij de vennootschapsbelasting door de vrijval van (een deel van) de verplichting in de BV of door de omzetting van opgerent kapitaal in een uitkering, de erfbelasting bij een fictieve erfrechtelijke verkrijging en bij de aanmerkelijkbelangheffing.

Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2022/38.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin