Aan welke echtgenoot wordt de schenking toegerekend als de schenker in gemeenschap van goederen is gehuwd? (FBN 2022/43)
24-10-2022 | Categorie: Literatuur
Mr. T.C. Hoogwout
Civielrechtelijk speelt de vraag of een schenking door een in algehele gemeenschap van goederen gehuwde schenker moet worden toegerekend aan beide echtgenoten in de discussies over de legitieme portie als de langstlevende ouder is overleden. Fiscaalrechtelijk speelt in die situatie de vraag of een navorderingsaanslag schenkbelasting kan worden opgelegd over een verkrijging van de langstlevende ouder in het geval de mogelijkheid voor een navorderingsaanslag bij de eerststervende ouder is verjaard of de toepassing van de 180-dagenregeling bij de eerststervende ouder en voor de vraag of Nederland schenkbelasting mag heffen als de in gemeenschap van goederen gehuwde echtelieden in het buitenland wonen en de schenker niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Hierbij speelt het vraagstuk van de zelfstandige fiscale kwalificatie en of in casu voor de schenkbelasting de civielrechtelijke regeling geldt of een afwijkende fiscale regeling. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval als civielrechtelijk sprake is van terugwerkende kracht bij een beroep op wederzijdse dwaling, maar door het karakter van de successiewet als tijdstipbelasting, het belastbare feit voor de schenkbelasting in stand blijft.
Civielrechtelijk is iemand slechts partij bij een rechtshandeling als hij die rechtshandeling persoonlijk heeft verricht dan wel die rechtshandeling namens hem is verricht door een bevoegd vertegenwoordiger. Dit laatste geldt ook indien degene die de rechtshandeling heeft verricht gehuwd is in gemeenschap van goederen. Het feit dat de financiële gevolgen van een rechtshandeling eveneens de echtgenoot van de handelende partij aangaan, maakt die echtgenoot zelf nog geen partij bij de rechtshandeling. Volgens de jurisprudentie wordt een gift geheel toegerekend aan de degene die daarbij partij is. Dat de echtelieden in gemeenschap van goederen waren gehuwd en de gift daardoor uiteindelijk ten laste van beiden is gekomen, maakt niet dat de gift mede door de andere echtgenoot is gedaan. Voor het fiscale recht zijn geen argumenten aanwezig om af te wijken van deze formele benadering.
Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FBN 2022/43.
Naar literatuur overzicht