De doorschuiffaciliteit in de inkomstenbelasting in internationaal verband (Estate Planner Digitaal 2022/9)
20-10-2022 | Categorie: Literatuur
Mr. W.J. Arnoldus en J.E. van Oostenbrugge
In binnenlandse situaties is de bedrijfsopvolgingsregeling al behoorlijk complex. Wanneer ook nog eens internationale aspecten meespelen, wordt de situatie in de praktijk nog een stuk ingewikkelder. In dit artikel staat de bedrijfsopvolgingsregeling in de Wet IB 2001 centraal vanuit internationaal perspectief, waarbij de auteurs specifiek ingaan op de overgang krachtens erfrecht en de overdracht krachtens schenking. Daarnaast bespreken zij aandachtspunten bij schenkingen of verervingen, waarbij één of meerdere verkrijgers niet in Nederland wonen en derhalve niet binnenlands belastingplichtig zijn. Na een inleiding op de doorschuiffaciliteit in de Wet IB 2001 bij overgang krachtens erfrecht en bij overdracht krachtens schenking beschrijven de auteurs de systematiek van de conserverende aanslag. Deze kan uitkomst bieden in het geval een verkrijger niet binnenlands belastingplichtig is. Vervolgens lichten zij toe wat de gevolgen zijn in situaties waarin een deel van de verkrijgers wel, en een deel niet binnenlands belastingplichtig is.
Voor zover een verkrijger in het buitenland woonachtig is, kan niet worden voldaan aan de voorwaarden voor toepassing van de doorschuiffaciliteit. In die gevallen kan een conserverende aanslag worden opgelegd. Met name in situaties met zowel binnenlandse als buitenlandse verkrijgers kan dit leiden tot onwenselijke situaties die niet altijd op voorhand worden overzien. Deze onwenselijke situaties kunnen worden voorkomen door in het testament of in de schenkingsakte vast te leggen dat de in het buitenland wonende verkrijgers de aandelen verkrijgen onder de last om de belastingschuld van de conserverende aanslag te voldoen. Als dit niet is gedaan, kan een meerpartijenovereenkomst nog soelaas bieden. Hiervoor geldt echter het credo: voorkomen is beter dan genezen.
Het online vakblad Estate Planner Digitaal verschijnt zes maal per jaar en bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning. Beschikt u over een licentie op ons online vakblad, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Estate Planner Digitaal 2022/9.
Naar literatuur overzicht