Praktijkupdate bedrijfsopvolgingsregeling SW 1956 (zomer 2022) (KWEP 2022/17)
01-09-2022 | Categorie: Literatuur
Mr. J.C.L. Zuiderwijk
De visie van de auteur was en blijft – zeker ook in dit corona- en Oekraïne-tijdperk – dat het (groot)familiebedrijf als (banen- en innovatie)motor van de open Nederlandse economie op het ‘strategisch dossier’ reële bedrijfsopvolging gebaat is bij goed functionerende bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Dit gegeven levert in aanloop naar aangekondigde en op voorhand volop in de belangstelling staande nieuwe wetgeving een uitdagend perspectief op.
De afgelopen periode kende de nodige relevante ontwikkelingen. Nieuwe, hogere jurisprudentie is gevormd over toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet bij vastgoedexploitatie, de bezitseis en de voortzettingseis. De nadruk lag evenwel op de bij tijd en wijle ‘hyperige’ aanloop naar nieuwe potentiële wetgeving voor en nieuw potentieel beleid rond fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen. Hiermee wordt gedoeld de onvoorspelbare politieke dynamiek op het ‘strategische dossier’ reële bedrijfsopvolging. Dit terwijl voor de solvabiliteit, liquiditeit en daadwerkelijke continuïteit van het (groot)familiebedrijf hierbij nu meer dan ooit behoefte bestaat aan de ‘succesfactoren’ eenvoud, eenduidigheid en voorspelbaarheid van zowel realistische criteria als realistisch liquiditeitsbeslag alsmede een level playing field in internationaal verband.
Het komende seizoen lijkt voor de bedrijfsopvolgingsregeling cruciaal te kunnen worden. Het zou juist in dit in meerdere opzichten woelige tijdgewricht passen als de komende periode wordt benut als kans tot (budgettair gestuurde) kwaliteitsverbetering c.q. vereenvoudiging van wetgeving voor en beleid rond reële bedrijfsopvolging met oog voor (constructieve signalen uit) de praktijk.
Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2022/17.
Naar literatuur overzicht