De procederende executeur (Tijdschrift Erfrecht 2022/4)
24-08-2022 | Categorie: Literatuur
Mr. drs. R. van Dijken
De executeur is gedurende zijn beheer en bij de vervulling van zijn taak privatief bevoegd de gezamenlijke erfgenamen in en buiten rechte te vertegenwoordigen. Dat betekent dat de erfgenamen niet zelf als zodanig kunnen optreden. De ratio is dat de executeur zo in staat is zijn taak slagvaardig te vervullen, zonder hinder te ondervinden van erfgenamen. In rechte brengt de privatieve vertegenwoordigingsbevoegdheid met zich dat de executeur zonder instemming en met uitsluiting van de erfgenamen voor hen kan optreden in gerechtelijke procedures. Een ‘schending’ van deze privatieve vertegenwoordigingsbevoegdheid – bijvoorbeeld doordat een schuldeiser alleen de erfgenamen dagvaardt – kan leiden tot niet-ontvankelijkheid, zoals ook blijkt uit een recent arrest van de Hoge Raad. De executeur – indien aanwezig – is een centrale figuur in procedures voor en tegen de nalatenschap.
Dit artikel over de procederende executeur gaat – met name aan de hand van gepubliceerde jurisprudentie – in op perikelen die dit fenomeen met zich kan brengen en die in de praktijk soms tot problemen of discussies leiden. Aan de orde komen: van wanneer tot wanneer sprake is van executele, procespartijperikelen, de privatieve vertegenwoordigingsbevoegdheid en de advocaatkosten van de executeur. Beoogd is de praktijk – voor zover mogelijk – enige grip te geven op het fenomeen van de procederende executeur, dat nog zeker niet is uitgekristalliseerd.
Op de website van Boom juridische tijdschriften kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Tijdschrift Erfrecht 2022/4.
Naar literatuur overzicht