De kunst van estate planning (VFP 2021/47)
01-07-2021 | Categorie: Literatuur
Mr. D.A.C. Nijhuis en mr. J.M. Bom
Over smaak valt niet te twisten. Of het nu gaat om een banaan aan de muur, een kleurig beeld of een oude meester: het is allemaal kunst, tenzij het kitsch is. Door particulieren gehouden kunst vertegenwoordigt niet zelden een aanzienlijke economische en/of emotionele waarde, zodat hiermee bij financiële planning terdege rekening moet worden gehouden. In dit artikel staat de fiscaliteit van in privé gehouden kunst centraal. Om tot uitdrukking te brengen dat hierbij de brede context het vertrekpunt vormt, gebruiken de auteurs een fictieve casus als kapstok. Het verschil tussen kunst en kitsch vertaalt zich in dit verband in het soms genuanceerde onderscheid tussen ‘de kunst van estate planning’ en het adviseren op basis van gekunstelde constructies.
Er zijn bijzondere fiscale faciliteiten die onder omstandigheden tot een aanzienlijke verlichting van belastingdruk kunnen leiden. De casus heeft echter tevens duidelijk gemaakt dat er naast fiscaaltechnische belemmeringen, ook praktische en/of civielrechtelijke issues zijn waarmee bij een passende estate planning met het oog op de kunst rekening moet worden gehouden. Bij twijfel over de fiscale uitwerking van een van de faciliteiten kan afstemming met de Belastingdienst mogelijk uitkomst bieden.
Wanneer u een abonnement heeft op VFP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel VFP 2021/47.
Naar literatuur overzicht