Volmacht / Levenstestament / Bewind / Curatele (FTV 2021/44)
29-12-2021 | Categorie: Literatuur
Prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
Er kunnen meerdere redenen zijn om zich te laten vertegenwoordigen door een ander. Vooral bij degenen die op hoge leeftijd zijn, is het verstrekken van een algehele volmacht (in een levenstestament) erg populair. Om misbruik te voorkomen, is het evenwel van belang dat het toezicht goed is geregeld. De auteur laat dit zien met een aantal uitspraken. Ook komt de vraag aan de orde of het verstandig is om een euthanasieverklaring op te nemen in een levenstestament.
Er kan in gevallen van vertegenwoordiging in het privaatrecht veel misgaan (gelukkig gaat er ook heel veel goed). Voor notarissen is het aan te bevelen dat zij doorvragen bij de benoeming van met name de opvolgende levensexecuteur. Voor veel levenstestateurs is juist het kiezen van een gevolmachtigde/levensexecuteur de moeilijkste beslissing bij het maken van een levenstestament en steun daarbij is welkom. Wat ook opvalt, is dat de kantonrechter bij ongenoegen tussen de levensexecuteurs al snel voor een onafhankelijk bewindvoerder kiest. Maar ook daar is de selectie van een passende bewindvoerder van veel belang. De kwaliteit van professionele bewindvoerders verschilt en wat misschien nog belangrijker is: niet elke bewindvoerder past bij elke rechthebbende.
Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FTV 2021/44.
Naar literatuur overzicht