Eerst de hypotheekrente vooruitbetalen en dan overlijden (FBN 2021/25)
31-05-2021 | Categorie: Literatuur
Mr. A.C.M. de Vries en mr. J. Kroonenberg
Op het sterfbed zijn fiscale voordelen te behalen. Een van de bekendste is een schenking voor de eigen woning. Deze is immers uitgezonderd voor de 180-dagenregeling van art. 12 SW. Ook het vooruitbetalen van de hypotheekrente op de dag van overlijden kan leiden tot een fiscaal voordeel. Dit is bevestigd in een arrest van de Hoge Raad van begin dit jaar dat centraal staat in deze bijdrage.
Rente die wordt betaald op een eigenwoningschuld komt in aanmerking voor aftrek in de inkomstenbelasting. Art. 3.120 Wet IB 2001 regelt welke (rente)kosten kunnen worden afgetrokken. In de leden 3 en 4 is een regeling opgenomen met betrekking tot vooruitbetaalde rente over een jaargrens heen. Op grond van deze temporiseringsregels oordeelt de Hoge Raad dat de op het sterfbed vooruitbetaalde rente die geen betrekking heeft op het volgende jaar ook kan worden afgetrokken. De praktijk kan – zolang de wet niet wordt aangepast – een nieuw instrument in de (akte)tas stoppen om te zorgen dat een toekomstige erflater fiscaal zo voordelig zijn of haar ogen voorgoed kan sluiten. Maar doordat het vooruitbetalen van hypotheekrente niet bij alle banken mogelijk is, zal de toepassing in de praktijk hierdoor beperkt zijn.
Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FBN 2021/25.
Naar literatuur overzicht