Proefschrift; drie stellingen: Scheiding van zeggenschap en belang in de familiesfeer (WPNR 2021/7318)
15-03-2021 | Categorie: Literatuur
mr. dr. A.E. de Leeuw
De vraag of het mogelijk is om economisch belang en juridische zeggenschap langdurig van elkaar gescheiden te houden, is er een die de auteur al vele jaren bezighoudt en haar proefschrift is het voorlopige resultaat van die interesse. Vanuit dit perspectief heeft de auteur een drietal (soorten) rechtsfiguren onderzocht (hierna ook aangeduid als ‘beschermingsfiguur’): (testamentair) bewind, certificering en trusts/als afgezonderd particulier vermogen kwalificerende rechtsfiguren.
Enerzijds is gekeken naar de vraag of een dergelijke langdurige splitsing tussen zeggenschap en belang civielrechtelijke mogelijk is, alsmede op welke wijze rekening gehouden kan worden met de bij de beschermingsfiguur betrokken belangen: (i) dat van de insteller, oftewel het doel van de scheiding van zeggenschap en belang, (ii) het belang van de (potentiele) rechthebbende en ten slotte (iii) het belang van de beheerder van het vermogen, dat zich onder meer uit in duidelijkheid over zijn rechten en verplichtingen.
Anderzijds is onderzocht in hoeverre een beschermingsfiguur toegepast kan worden zonder dat dit leidt tot minder gunstige fiscale gevolgen in vergelijking met de situatie waarin de beschermingsfiguur niet was toegepast. Voor zover sprake is van een minder gunstige fiscale positie, is tevens onderzocht of hiervoor een rechtvaardiging gevonden kan worden, bijvoorbeeld omdat sprake is van een (proportionele) anti-misbruikmaatregel, of dat sprake is van een fiscale belemmering. Waar volgens de auteur sprake is van een fiscale belemmering is een voorstel voor het wegnemen daarvan gedaan.
Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2021/7318.
Naar literatuur overzicht