De valkuil van artikel 1:88 van het Burgerlijk Wetboek (VFP 2021/22)
10-03-2021 | Categorie: Literatuur
Mr. dr. E.R. Helder
De tijd ligt ver achter ons dat het huwelijk als de standaard leefsituatie van de Nederlandse bevolking kan worden aangemerkt. De Nederlandse wet- en regelgeving is er meer en meer op ingericht om andere samenlevingsvormen gelijk te behandelen met het huwelijk. Er is echter één wetsartikel dat nog altijd tot een markant verschil leidt tussen wel of niet getrouwd zijn. Dat is art. 1:88 BW. Dat artikel bepaalt dat de toestemming van de echtgenoot is vereist voor het verrichten van de daarin genoemde rechtshandelingen. De auteur bekijkt deze rechtshandelingen nader.
Het toestemmingsvereiste van art. 1:88 BW weegt zwaar voor de wetgever. Het heeft niets te maken met de gemeenschap van goederen, want het artikel is onverkort van toepassing voor echtgenoten die buiten iedere gemeenschap van goederen zijn gehuwd. En toestemming is geen toetreding: de echtgenoot die toestemming geeft wordt zelf geen contractspartij en wordt zelf niet aansprakelijk voor de nakoming.
Wanneer u een abonnement heeft op VFP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel VFP 2021/22.
Naar literatuur overzicht