Onterving bij testament (VFP 2020/35)
08-06-2020 | Categorie: Literatuur
Mr. dr. E.W.J. Ebben
Tegenwoordig komt onterving bij testament in iedere testamentenpraktijk elke week wel een keer voor en gaat het soms om triviale geschillen. Niet slechts kinderen kunnen worden onterfd, maar dat ook echtgenoten daaronder kunnen lijden, hoewel dat slechts sporadisch voor lijkt te komen. De langstlevende echtgenoot kan slechts een beroep doen op de andere wettelijke rechten van afdeling 4.3.2 BW, die een minimum aan bestaanszekerheid beogen te garanderen.
Kinderen hebben een beroep op hun legitieme. Het minimum-erfdeel dat de wetgever kinderen garandeert. Dit staat los van hun behoefte aan levensonderhoud en is slechts gekoppeld aan het vermogen van de erflater ten tijde van diens overlijden en wordt alleen beïnvloed door de giften die de erflater tijdens zijn leven heeft verricht en door een aantal schulden waarvan de wetgever meent dat de legitimaris daaraan (ondanks dat die geen erfgenaam is) toch moet meebetalen. Dat gebeurt door de berekening van de legitimaire massa, waarin de vordering van het kind berekend wordt.
De auteur behandelt in zijn artikel wie legitimarissen zijn en uit welke bouwstenen de legitieme is opgebouwd.
Wanneer u een abonnement heeft op VFP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel VFP 2020/35.
Naar literatuur overzicht