Het huwelijk, AOW-pensioen en erfbelasting: een belangenafweging? (Estate Planner Digitaal 2020/2)
16-04-2020 | Categorie: Literatuur
Mr. H.J. de Jonge
Het huwelijk (of het geregistreerd partnerschap) wordt wel eens ingezet als ‘estate planningstool’. Door een huwelijk (of een geregistreerd partnerschap) kan de langstlevende echtgenoot de nalatenschap van de eerst overleden echtgenoot op fiscaal gunstige wijze verkrijgen. Deze instituten hebben echter ook gevolgen voor het ouderdomspensioen ingevolge de AOW. In dit artikel behandelt de auteur enkele uitspraken van de Centrale Raad van Beroep waaruit blijkt dat het sluiten van een huwelijk doorgaans leidt tot herziening (en tevens kan leiden tot terugvordering) van AOW-pensioen.
Indien een stel met elkaar in het huwelijk treedt, heeft dat in beginsel gevolgen voor hun AOW-pensioen. Waar zij voorheen recht hadden op een AOW-pensioen voor ongehuwden, zal dit herzien worden naar een AOW-pensioen voor gehuwden, tenzij sprake is van een duurzaam gescheiden leven. Uit de in dit artikel behandelende rechtspraak blijkt dat niet snel sprake is van een duurzaam gescheiden leven. Dit wordt niet voor niets ‘een uitzonderingssituatie’ genoemd. Het ingeschreven staan op twee verschillende adressen en het behouden van een financiële zelfstandigheid is niet voldoende om te spreken van een duurzaam gescheiden leven.
Het is voor de estate planner van belang dat hij zich bewust is van de gevolgen van een huwelijk voor het ouderdomspensioen ingevolge de AOW en dat hij zijn cliënten hierover informeert indien zij voornemens zijn om te trouwen en zij reeds de AOW-leeftijd hebben bereikt of deze nadert. Deze informatie kan ongewenste en onvoorziene gevolgen voor partijen voorkomen.
Het online vakblad Estate Planner Digitaal verschijnt zes maal per jaar en bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning.
Naar literatuur overzicht