Näherberechtigung bij de nalatenschap met buitenlands vermogen (Estate Planner Digitaal 2019/9)
17-10-2019 | Categorie: Literatuur
Mr. B.F.P. Lhoëst en mr. H.F. van der Weerd-van Joolingen
Nalatenschappen met een internationale component hebben soms bijzondere erfrechtelijke en erfbelastinggevolgen. Onlangs bogen de auteurs zich over een nalatenschap van een in Nederland woonachtige erflater, waartoe een woning in Turkije behoorde. Naar Nederlands internationaal privaatrecht was het Nederlandse erfrecht van toepassing, naar Turks internationaal privaatrecht het Turkse erfrecht. Dit leidde er in concreto toe dat de erfgenamen in Nederland tot een ander breukdeel gerechtigd waren dan in Turkije.
In het Nederlandse internationaal privaatrecht wordt onderkend dat buitenlandse autoriteiten ten aanzien van op hun grondgebied gelegen vermogen hun eigen recht kunnen doorzetten. Dit verschijnsel wordt met de term Näherberechtigung aangeduid. De rechtsgevolgen van de Näherberechtigung roepen diverse civiel- en fiscaalrechtelijke vragen op. In dit artikel lichten de auteurs toe wat dit leerstuk inhoudt, tot welk verrekenrecht dat aanleiding kan geven en wat de mogelijke erfbelastinggevolgen hiervan zijn.
Het online vakblad Estate Planner Digitaal verschijnt zes maal per jaar en bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning.
Naar literatuur overzicht