Overgang ODV-termijnen op erfgenamen (NTFR 2019/2365)
08-10-2019 | Categorie: Literatuur
Mr. J.Th. Gommer
Recentelijk heeft de Belastingdienst een aantal vragen omtrent de overgang van ODV-termijnen aan erfgenamen beantwoord. In V&A 19-005 wordt het al dan niet mogen opschorten van het ingaan van de uitkering van ODV-termijnen aan erfgenamen behandeld. Bij het overlijden van een ODV-gerechtigde voordat de ODV-termijnen zijn ingegaan gaat het recht op de ODV-termijnen over op de erfgenamen. De ODV-termijnen moeten in dat geval binnen twaalf maanden na het overlijden ingaan. De Belastingdienst geeft aan dat het ingaan van de uitkeringen van de ODV-termijnen kan worden opgeschort tot het moment dat de erfgenamen die recht krijgen op de toekomstige ODV-termijnen bekend zijn. Direct daarna dienen de uitkeringen van de ODV-termijnen (weer) aan te vangen en moeten de opgeschorte uitkeringen in één keer worden uitgekeerd aan de rechthebbende erfgenamen.
In V&A 19-006 komt de vraag aan de orde of de laatste ODV-termijn voorafgaand aan het overlijden naar evenredigheid moet worden toegedeeld aan de overleden ODV-gerechtigde en zijn erfgenamen. Als de ODV-gerechtigde overlijdt terwijl de ODV-termijnen al zijn ingegaan, gaat het recht op de resterende ODV-termijnen direct bij het overlijden over op de erfgenamen. De Belastingdienst geeft aan dat uitsluitend het recht op de nog niet uitgekeerde ODV-termijnen overgaat op de erfgenamen. De erfgenamen krijgen dus geen recht op (een evenredig deel van) de ODV-termijnen die vóór het overlijden al zijn uitgekeerd aan de overleden ODV-gerechtigde.
Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels onderstaande link het complete artikel raadplegen: artikel NTFR 2019/2365.
Naar literatuur overzicht