Hoe ‘nieuw’ is het ‘nieuwe’ Belgisch huwelijksvermogensrecht? (KWEP 2019/2)
21-03-2019 | Categorie: Literatuur
Mr. A. van Geel
In dit artikel gaat de auteur in op de impact van de Wet van 22 juli 2018 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en diverse andere bepalingen wat het huwelijksvermogensrecht betreft en tot wijziging van de wet van 31 juli 2017 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de erfenissen en de giften betreft en tot wijziging van diverse bepalingen ter zake op het bestaande Belgisch huwelijksvermogensrecht.
Is het, naar Belgisch recht, op heden nog mogelijk om te huwen onder een stelsel van zuivere scheiding van goederen of zijn correcties voortaan de regel? Wat met echtgenoten die, bij de inwerkingtreding van de wet, reeds waren gehuwd zonder huwelijkse voorwaarden of onder een conventionele gemeenschap van goederen? Verandert er bijvoorbeeld iets aan het statuut van de door hen aangehouden aandelen, beroepsgoederen en hun cliënteel? Waar liggen de civiele en fiscale aandachtspunten voor de praktijk?
De auteur begint met een korte historie van het Belgisch huwelijksvermogensrecht en wat er in dat kader niet verandert. Vervolgens wordt toegelicht wat er ter zake wel verandert. Daarbij wordt vooreerst ingegaan op de wijzigingen voor echtgenoten gehuwd onder een stelsel van gemeenschap van goederen, waarna het gewijzigd wettelijk kader van scheiding van goederen, alsook de aandachtspunten voor de praktijk worden toegelicht.
Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels onderstaande link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2019/2.
Naar literatuur overzicht