Vermogensetikettering en de bedrijfsopvolgingsregelingen voor aanmerkelijkbelangaandelen (Estate Planner Digitaal 2013/03)
18-04-2013 | Categorie: Literatuur
Mr. A.M.A. de Beer
Voor de vennootschapsbelasting wordt een vennootschap geacht een onderneming te drijven en wel met al haar vermogen. De vennootschap drijft dus ook een onderneming als haar activiteiten naar maatstaven van de inkomstenbelasting niet als een (materiële) onderneming kwalificeren. Zouden de bedrijfsopvolgingsregelingen in de inkomstenbelasting en Successiewet onverkort op de verkrijging van aandelen van toepassing zijn, dan kwalificeren daarmee ook zuivere beleggingsactiviteiten. Dat vond de wetgever onwenselijk. Om zoveel mogelijk rechtsvormneutraliteit te bereiken is daarom voor de bedrijfsopvolgingsregelingen aansluiting gezocht bij het materiële ondernemingsbegrip en de vermogensetiketteringsregels in de inkomstenbelasting. Aandelen in een vennootschap kwalificeren dus slechts als de vennootschap een ‘echte’ onderneming drijft en voor de te faciliteren waarde van de aandelen telt slechts de waarde van ‘echt’ ondernemingsvermogen mee. In deze bijdrage gaat de auteur in op de toepassing van de vermogensetiketteringsregels in geval van de verkrijging van aanmerkelijkbelangaandelen.
Het online vakblad Estate Planner Digitaal verschijnt zes maal per jaar en bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning.
Naar literatuur overzicht