Over de (gedeeltelijke) vervreemding van aanmerkelijkbelangaandelen en het voortzettingsvereiste in de bedrijfsopvolgingsregeling (Estate Planner Digitaal 2012/07)
21-06-2012 | Categorie: Literatuur
Mr. G. de Jong
De bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet kent een voortzettingsvereiste. Dit houdt verband met het uitgangspunt dat de wetgever alleen reële bedrijfsopvolgingen heeft willen faciliëren. Indien gedurende de periode waarin het voortzettingsvereiste geldt zich geen van de expliciet in de wet opgenomen gebeurtenissen voordoet, wordt de vrijstelling definitief. In deze bijdrage behandelt de auteur de vervreemding van aanmerkelijkbelangaandelen in relatie tot het voortzettingsvereiste. Na een behandeling van diverse vormen van vervreemding, wordt aan de hand van drie (mogelijke) praktijkcasussen aandacht besteed aan de vraag hoe moet worden omgegaan met situaties waarin na toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling niet alle, maar een gedeelte van de aandelen wordt vervreemd. Wordt dan de gehele toegepaste vrijstelling teruggenomen of 'slechts' naar evenredigheid van het overgedragen belang?
Het online vakblad Estate Planner Digitaal verschijnt zes maal per jaar en bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning.
Naar literatuur overzicht