Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
19-11-2024 - Verrekening van eerder geheven erfbelasting bij tweede verkrijging uit dezelfde nalatenschap (WPNR 2024/7479)
13-11-2024 - Hof Amsterdam 29 oktober 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2990

Hof Amsterdam 12 december 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:3108

LinkedIn
15-01-2024 | Categorie: Jurisprudentie

Notaris legt verrekenbeding niet vast in notariële akte

Een man en een vrouw trouwen op huwelijkse voorwaarden. Deze voorwaarden heeft de notaris vastgelegd in een notariële akte en daarin is onder meer bepaald dat een woning die op naam van de man staat buiten de huwelijksgemeenschap blijft. Een paar maanden na hun huwelijk sluiten de man en de vrouw na tussenkomst van de notaris nog een overeenkomst. Deze overeenkomst is niet in een notariële akte vastgelegd. In deze onderhandse akte is bepaald dat in het geval het huwelijk eindigt in een echtscheiding de vrouw zal meedelen in de eventuele waardestijging van de woning. In de echtscheidingsprocedure beroept de man zich echter op de nietigheid van de overeenkomst en weigert de vrouw een deel van de meeropbrengst van de woning te vergoeden. In deze procedure stelt de vrouw de notaris aansprakelijk en stelt dat hij een beroepsfout heeft gemaakt door de nadere afspraak in een onderhandse akte en niet in een notariële akte vast te leggen. Zij stelt daardoor schade te hebben geleden. De rechtbank heeft de vordering van de vrouw afgewezen. Het hof beoordeelt de vordering opnieuw.
In de onderhandse akte wordt afgeweken van de huwelijksvermogensrechtelijke regels die zonder deze nadere regeling zouden bestaan tussen partijen. Hieruit volgt dat het in de onderhandse akte opgenomen verrekenbeding een huwelijkse voorwaarde is waarop in beginsel het vormvereiste van een notariële akte van toepassing is. Vervolgens komt de vraag aan de orde of hier sprake is van één van de uitzonderingen op het vormvereiste van een notariële akte, zijnde het echtscheidingsconvenant en regelingen die een nadere uitwerking en concretisering vormen van een reeds in de huwelijkse voorwaarden opgenomen verrekenbeding. Van dat laatste is geen sprake, in de bij notariële akte vastgelegde huwelijkse voorwaarden van partijen is niets bepaald over verrekening. Ook is de akte niet opgesteld met het oog op een voorgenomen echtscheiding. Uit de wet noch uit de jurisprudentie kan worden afgeleid dat voor een ‘voorwaardelijke echtscheidingsconvenant’ het vormvereiste van een notariële akte niet geldt. De litigieuze afspraak is derhalve nietig omdat deze niet is vastgelegd in een notariële akte.

Meer informatie:

Naar jurisprudentie overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin