Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
29-07-2024 - De breukdelengemeenschap uitgekristalliseerd (WPNR 2024/7466)
29-07-2024 - Erfovereenkomsten in het Belgische recht (FTV 2024/18)

Update Modellen Testamenten

LinkedIn
22-05-2024 | Categorie: Algemeen

Aanpassingen naar aanleiding van gebruikersvragen

Vanwege het gebruiksgemak, de eenvoudig te behalen tijdwinst én de zekerheid van altijd actuele tekstblokken, zowel in de diverse testamenten als in de bijbehorende toelichtingen, is de toepassing Modellen Testamenten op steeds meer (notaris)kantoren onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk. Na het uitvoerig bespreken van teksten door de Hoofdredactie Modellen EPX, al dan niet naar aanleiding van gebruikersvragen, zijn vandaag de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • Er is een nieuw keuzetekstblok Subsidiaire erfstelling (zelf in te vullen) toegevoegd.
     
  • Wanneer in het model Partner enig erfgenaam wordt gekozen voor een Legaat lijfrenterekening / lijfrentebeleggingsrecht en/of een Legaat aanspraak ingevolge oudedagsverplichting, dan is in de tekst van de bepaling Legaat aan kinderen thans opgenomen dat als gevolg van genoemde legaten aan de partner de waarde van die aanspraken niet tot de waarde van de nalatenschap behoort waarover de vorderingen van de kinderen worden berekend.
     
  • In het model Partner enig erfgenaam is verduidelijkt dat het Legaat aan partner (subopvullegaat) dan wel het Legaat aan partner (subafvullegaat) ten laste van de kinderen komt, naar evenredigheid van ieders geldvordering. De tekst in lid 2 is daarom vervallen en opgenomen in lid 1 van de betreffende bepalingen.
     
  • Het is voortaan ook mogelijk in het model Partner enig erfgenaam een uitzondering op de Dertigdagenclausule op te nemen als een kind met achterlating van afstammelingen overlijdt.
    De uitzondering op de dertigdagenclausule als een kind met achterlating van afstammelingen overlijdt (in de testamentvarianten met kinderen) of als een andere erfgenaam met achterlating van afstammelingen overlijdt (in de testamentvariant Anders) is in alle varianten aangevuld met de voorwaarde dat het uit de nalatenschap verkregene ook aan die afstammelingen dient toe te komen.
     
  • In de keuzetekstblokken Legaat aan kleinkinderen (ten laste van nalatenschap - uitsluitend bij overlijden als langstlevende) en Legaat aan kleinkinderen (ten laste van betreffende ouder - uitsluitend bij overlijden als langstlevende) is toegevoegd dat een legaat aan een kleinkind bij gelijktijdig overlijden met de partner alleen wordt gehalveerd indien de partner eenzelfde legaat in diens testament heeft opgenomen. In de varianten Legaat aan kleinkinderen (ten laste van nalatenschap) en Legaat aan kleinkinderen (ten laste van nalatenschap - uitsluitend bij overlijden als langstlevende) is voorts de keuze Legaat vervalt indien kleinkind erfgenaam geschrapt.
     
  • Er zijn enkele aanpassingen doorgevoerd in alle bepalingen betreffende tweetrapsmakingen. Dit betreft het model Tweetrap en de keuzetekstblokken Tweetrapsopvullegaat, Tweetrapsmaking (vermogen in de bloedlijn houden), Tweetrapsmaking (conversie tariefgroep 2 naar tariefgroep 1) en Tweetrapsmaking (voorkoming overgang naar ex-partner). Zo is het kopje 'Drietrapsmaking' vervangen door 'Meertrapsmaking' en is een aantal tekstuele wijzigingen doorgevoerd in de begrippen en tweetrapsbepalingen.
    Ook is in het model Tweetrap en in het keuzetekstblok Tweetrapsmaking (vermogen in de bloedlijn houden) een nieuwe keuzevraag opgenomen: Vergoedingsplicht bij zaaksvervanging. Hierbij kan thans worden gekozen voor de opties Nominaal (de tot heden bestaande tekst) of Beleggingsleer. Voorts is het in het model Tweetrap en in het keuzetekstblok Tweetrapsmaking (vermogen in de bloedlijn houden) voor wat betreft lasten en herstellingen thans mogelijk te kiezen voor aansluiting bij de vruchtgebruikbepalingen (de tot heden bestaande tekst) dan wel de bezwaarde zelfstandig bevoegd te maken. In dat laatste geval komen de kosten van lasten en herstellingen ten laste van het bezwaarde vermogen en hoeven de verwachters niet meer geïnformeerd te worden. In de keuzetekstblokken Tweetrapsmaking (conversie tariefgroep 2 naar tariefgroep 1) en Tweetrapsmaking (voorkoming overgang naar ex-partner) is de laatste optie standaardtekst geworden. Deze varianten worden immers slechts opgenomen ter besparing van erfbelasting dan wel ter voorkoming van de overgang naar een ex-partner en bevatten derhalve altijd de meest uitgebreide bevoegdheden voor de bezwaarde.
     
  • Ten behoeve van de testateur zijn diverse toelichtingsteksten geactualiseerd. Bovendien wordt thans onder het kopje 'Slotopmerkingen' een stukje uitleg gegeven over overlijdensrisicoverzekeringen en onder het kopje 'ERFBELASTING 2024' over pensioenimputatie.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin